poniedziałek, 12 grudnia 2011

Zapiekanka Mussake

Przygotowanie:
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg mięsa mielonego
- śmietana
- ser
- jajko
- margaryna lub olej
- sól, pieprz lub przyprawa do ziemniaków
Zastosowanie:
Ziemniaki ugotować, ostudzić. Usmażyć mięso mielone i przyprawić solą, pieprzem. Następnie pokroić ziemniaki w plastry. Jako i śmietanę połączyć ze sobą, wymieszać - powstanie sos . Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego położyć warstwę ziemniaków, a następnie warstwę mięsa mielonego, na górze jeszcze warstwę ziemniaków. Na to wlać sos i zetrzeć nań trochę sera. Zapiekać do 25 min aż wierzch będzie przyrumieniony.

Porady:
Ziemniaki gotować tak aby nie były za miękkie ok 25 min. Mięso mielone najlepiej piec, przy czym mieszać i rozgniatać je widelcem, aby nie było zbyt dużych grudek mięsa.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz