Przygotowanie:
- ziemniaki (5 szt)
- olej (1,5 l)
- jajka (2-3 szt)
- masło (łyżeczka)
- dodatki: sól, keczup, majonez
Zastosowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w paski. Do garnka lub frytkownicy wlewamy olej, podgrzewamy go do odpowiedniej temperatury (ok 5 min.). Wrzucamy ziemniaki pokrojone w paski. Smażymy aż frytki będą złociste. Na rozgrzana patelnie dajemy masło, i wbijamy jajka i solimy. Smażymy z jednej strony tak aż białko z góry się zetnie. Frytki i jaka podajemy na talerz, przyprawiamy, na osobny talerzyk dajemy keczup i majonez (łączymy je ze sobą).
Porady:
Frytki kiedy już wychodzą zza olej należy je pomieszać, ponieważ wtedy się nie będą łamały. Kiedy smażymy jajka należy je przykryć pokrywką wtedy białko szybciej się zetnie, aby żółtko było trochę płynne smażymy 2 min.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz