poniedziałek, 19 grudnia 2011

Sałatka Pekińska

Przygotowanie:
- sałata pekińska (0,5 główki)
- ziemniaki (0,5 kg)
- marchew (5 szt)
- 2 cebule i 3 ciemne cebule 
- słoik majonezu
- pieprz, sól 
Zastosowanie:
Ziemniaki i marchew gotujemy, odsączamy. Sałatę kroimy na drobno, wrzucamy ją do miski. Od studzone ziemniaki i marchew kroimy w kostkę wrzucamy do miski. To samo robimy z cebula. Przyprawiamy pierzem i solą, a następnie dodajemy majonez. Tak oto przygotowaną sałatkę podajemy.
Porady:
Ziemniaki nie mogą się rozgotować, ponieważ sałatka później będzie "ciapata". Sałatkę można podawać z pieczonym mięsem lub ugotowaną kiełbasą.
SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł. Chyba jeszcze nie łączyłam ziemniaków i kapusty w sałatce a to takie polskie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o z ziemniakami jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń