poniedziałek, 19 grudnia 2011

Pałki z kurczaka w panierce

Przygotowanie:
- pałki z kurczaka (8 szt.)
- kostka rosołowa
- płatki kukurydziane 
- jaja (2 szt.)
- mąka
- olej
Zastosowanie:
Pałki z kurczaka wrzucamy do gotującej się wody i dodajemy kostkę rosołową, tak gotujemy około 30 min. Wyciągamy z wywaru pałki z kurczaka, studzimy. Płatki kukurydziane rozgniatamy na drobne wiórki. Na talerzyki dajemy osobno rozbite jaja, mąkę i płatki kukurydziane. Pałki kolejno obtaczamy w mące, jajku i płatkach. Na patelnie wlewamy olej tak, by było go trochę więcej na dnie, rozgrzewamy i kładziemy pałki. Smażymy aż będą zarumienione. Odsączamy z oleju i podajemy.
Porady:
Gotujemy pałki z kurczaka tak, by nie były za twarde ani za miękkie, ponieważ przy pieczeniu mogą nam się rozejść. Mięso będzie odchodzić od kostki.  Wywar z pałek możemy wykorzystać, przygotowując z niego np. zupę pomidorową z ryżem lub makaronem. Pałki z kurczaka w panierce najlepsze są z frytkami.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz