środa, 14 grudnia 2011

Ala gołabki

Przygotowanie:
- ryż (4 woreczki)
- mięso mielone (1 kg) 
- kapusta (0,5 kg) 
- przecier pomidorowy
- margaryna do smażenia lub olej
- kostka rosołowa 
- przyprawy: sól, pierz, szczypta papryki
Zastosowanie:
Ugotować ryż, ostudzić, usmażyć i przyprawić mięso mielone. Do mięsa dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego. Kapustę posiekać i ugotować przyprawiając łyżeczką soli. Po ugotowaniu kapusty, odcedzić ją i ostudzić. Następnie do miski włożyć ryż i mięso mielone połączyć ze sobą i przyprawić. Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego dajemy na dno trochę margaryny lub oleju, a następnie warstwę kapusty, warstwę ryżu z mięsem itd., aż na wierzchu będzie warstwa kapusty, a na wierzch dać pół kostki rosołowej. Naczynie włożyć do piekarnika i piec około 20-25 min.
Porady:
Danie "Ala gołąbki" można podawać także z sosem pomidorowym.
SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz