poniedziałek, 20 lutego 2012

Murzynek a la piernik

Przygotowanie:
- 2 jajka
- 1 szkl. cukru
- 3 szkl. mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka cynamonu
- 0,5 litra kwaśnego mleka lub maślanki
- 0,5 kostki roztopionej margaryny
Zastosowanie:
Do miski wbijamy jajka i cukier miksujemy, dodajemy kolejne składniki mąkę, kakao, sodę i cynamon.W miarę łączenia składników dodajemy kwaśne mleko.  Na końcu dodajemy wcześniej roztopioną margarynę i łączymy z masą. Odstawiamy na 15 min. Formę smarujemy margaryną i posypujemy kaszą manna. Masę wlewamy do formy, piekarnik ustawiamy na 180-195 stopni i pieczemy 40 min.
Porady:
Sody w tym przypadku używamy zamiast proszku do pieczenia.
SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Hej dziękuje za komentarz ... bardzo mi się podobają twoje przepisy i są bardzo ciekawe ... będe napewno odwiedzac czesto twoją stronę ... apraszam cię także na moją http://mojegotowanieasika20-87.blogspot.com/
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń