sobota, 18 lutego 2012

Kotlety z kapustą

  Przygotowanie:
- mięso mielone (0,5 kg)
- kapusta (1,5 kg)
- cebula (2 szt.)
- kasza manna (0,25 dkg.)
- jaja (4 szt.)
- fix do kotletów
- sól, pieprz
- olej
- do sosu: kostka rosołowa, śmietana, przecier pomidorowy
  Zastosowanie:
Gotujemy kapustę i solimy, po ugotowaniu odsączamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie  podsmażamy, pokrojoną w kostkę cebule, dodajemy mięso mielone i dusimy aż się zarumieni, po czym odstawiamy do ostudzenia. Następnie łączymy ze sobą kapustę i mięso mielone dodając jajka, fix i kaszę manną. Wszystko łączymy ze sobą w jednolitą masę. Z masy tej formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Aby zrobić sos, do 0,5 l. gotującej się wody, dodajemy kostkę rosołową. Następnie dodajemy 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, po czym dodajemy 2 łyżki śmietany. Kiedy sos się zagotuje odstawiamy go na chwile. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kotleciki, a następnie zalewamy sosem. Po czym naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20 min.








SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz